Postkaarten krijgen nieuw leven in afgedankte vitrines

Opening van nieuw kunstwerk in de Gentse Hoogpoort (17 december 2016) ©GS

 

GENT – Het centrum van Gent fleurt dezer dagen op door een opmerkelijk kunstwerk. De berichten in de mededelingskasten naast het stadhuis maken er plaats voor versierde postkaarten. Het gaat om een initiatief van de vzw Nucleo, die kunst weer dichter bij de mensen wil brengen.

De oplettende voorbijganger ziet dat er sinds kort iets bijzonders aan de hand is in de Hoogpoort in Gent. Waar vroeger kleurloze mededelingen hingen, prijkt nu een kleurrijk kunstwerk. Om de drie maanden krijgt een kunstenaar er de kans om zijn fantasie los te laten op de wereld. Tijdens de wintermaanden is dat kunstenares Saar de Buysere.

What you see is not what you get: zo heet het nieuwste kunstwerk van de Buysere. “Ik heb bewust gewerkt met postkaarten, omdat die altijd een ideaalbeeld weergeven van de werkelijkheid. Door daarop herten te tekenen, heb ik willen benadrukken dat de realiteit genuanceerder is”, zegt de kunstenares. Ze schat dat ze al bij al ongeveer een halfjaar bezig is geweest met dit project. “Het tekenen op zich gaat wel vlot, maar vooral het denkwerk neemt veel tijd in beslag.”

Postkaarten geven altijd een ideaalbeeld weer van de werkelijkheidSaar de Buysere (kunstenares)

Saar de Buysere (links op de foto) bewondert haar kunstwerk ©GS

Tijdens de drukke kerstperiode stromen er meer mensen dan gewoonlijk door de Gentse Hoogpoort. De keuze voor herten op de postkaarten heeft daar volgens de Buysere niets mee te maken, al ziet ze er wel het voordeel van in. “De kerstmarkt trekt altijd heel wat bezoekers aan en hopelijk kan mijn kunstwerk wat tegenwicht bieden”, zegt ze al grappend.

Het brein achter deze actie is de vzw Nucleo, die met haar project Blanco de kans wil geven aan kunstenaars om hun werk ook buiten het atelier uit te dragen. “We willen een platform bieden aan kunstenaars uit de regio, door hen betekenis te laten geven aan de lege ruimtes van de stad”, zegt Jonas Nachtergaele, organisator van Blanco en medewerker van Nucleo. “Vandaar de naam ‘blanco’.” Hij voegt daaraan toe dat het kunstwerk van de Buysere al het derde is dat ophangt in de vitrines van de Hoogpoort en dat er ook gelijkaardige locatieprojecten lopen elders in de stad.

Hopelijk nemen mensen met een oog voor mooie dingen de tijd om even stil te staanJonas Nachtergaele (organisator van Blanco)

De opkomst bij de opening van het kunstwerk was niet overweldigend, maar dat vindt Nachtergaele niet erg. “We schreeuwen het ook niet van de daken. We hopen gewoon dat mensen met een oog voor mooie dingen de tijd nemen om even stil te staan.”

Wie het kunstwerk van de Buysere graag in levenden lijve bewondert heeft nog de tijd tot midden maart, want daarna is het weer de beurt aan een andere kunstenaar.

Als je geen tijd hebt om langs te gaan in de Hoogpoort, kan je het kunstwerk van de Buysere ook gewoon hieronder bekijken.
Wil je graag meer horen over Blanco en het kunstwerk van de Buysere? Klik hieronder dan op play.
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/299132293″ params=”color=00cc11&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]
De auteur

Guillaume Staring

Profiel E-mail

Historicus met een passie voor het verleden, gefascineerd door het hier en nu. Journalist in wording.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *