Zonnige zoektocht naar verdwenen planten tijdens Florient Express

| Dit artikel past in een opdracht voor studenten uit het eerste jaar met als onderwerp cmp - mobiele redactie.

Eén van de vele bordjes met een verdwenen plantensoort (foto: Alice Seghers)

 

Precies 200 jaar geleden maakte Charles Van Hoorebeke een herbarium voor Oost-Vlaanderen. Meer dan 1500 plantensoorten had hij gevonden, gedroogd en veilig bewaard in zijn boeken. Dit jaar bekijken de UGent en de provincie Oost-Vlaanderen tijdens de Florient Express wat er nog overgebleven is. Wat blijkt? 40% van de plantenbiodiversiteit is weg.

Het lenteweer in de Plantentuin van Gent is een echt cliché: een stralende zon, fluitende vogels en een wind die rustig blaast door de bomen. Op de opening twee dagen geleden was dat anders, regen en zware windstoten zorgden voor een dag vertraging van de expo. Maar ondertussen is de storm niet meer te bespeuren, hetzelfde geldt voor de bezoekers aan de expo…

Waar blijven de bezoekers?

Ondanks alle inspanningen vinden bezoekers moeilijk de weg naar de tentoonstelling. Op de planning staat een zoektocht naar zeldzame soorten die de UGent opnieuw heeft geplant. Maar in de eerste uren dat de Plantentuin open is, hangt alles op voor niets. De tuin is leeg en de enigen die zich amuseren zijn de eenden aan het water. Dat de zon bezoekers lokt, geldt hier niet.

Zodra de middag aanbreekt, komt het evenement stilaan op gang. Stemmen vullen de tuin en gelach overtreft zelfs de autoweg naast het park. Rond 14 uur wandelt een eerste man de tour. Vol aandacht leest hij de borden en gaat elk nieuw plantje af. Wat later volgen anderen zijn voorbeeld. De eerste bezoekers beginnen aan de Florient Express.

Nynke Paepen en Malaika Debusschen over de Florient Express (audio: Alice Seghers)

Nynke Paepen en Malaika Debusschen studeren biologie. Toeval bracht hen naar de expo en enthousiast delen ze hun gedachten.

Ook plantenliefhebber Maarten Jansens maakt plaats in zijn dag om de Gentse tuin te bezoeken. In de zon lopen hij en zijn vriendin tussen de planten, maar de expopanelen hadden ze nog niet opgemerkt. “De Florient is een fantastisch initiatief”, begint Maarten, “maar het is jammer dat ik pas in de tuin haar bestaan ontdek. Ze hadden het groter mogen aanpakken, het is zo’n belangrijk onderwerp.” Al babbelend gaan de twee dan toch de tour ontdekken.

Zo blijft het een hele dag rustig in de tuin. Enkelingen stappen op de borden af en dat enkel door toeval. Velen delen dezelfde mening: de Florient Express moet groter en duidelijker zijn.

Een zware boodschap

“Het uitsterven van soorten gebeurt in onze eigen achtertuin en niet alleen bij de panda’s in China”

Katrien Vannerum

Het organisatieteam beseft dat dit geen fijne boodschap is om te brengen. “Het uitsterven van soorten gebeurt in onze eigen achtertuin en niet alleen bij de panda’s in China”, vertelt Katrijn Vannerum. Als plantendeskundige aan de UGent zorgt ze mee voor de inhoud van de Florient Express. Ze benadrukt waarom mensen het zogenaamde “onkruid” van Oost-Vlaanderen niet mogen negeren: “Planten, zeker de zeldzame, stellen hoge eisen aan een leefmilieu. Daardoor zijn zij een perfecte meter voor de kwaliteit van een leefmilieu. Als zij verdwijnen, toont dat de slechte condities waarin wij leven. Ze zijn een belangrijke indicator die we niet mogen kwijtraken.”

Jo Rombouts over de Florient Express (audio: Alice Seghers)

Ook Jo Rombouts werkt mee aan de expo. Als medewerker bij de provincie Oost-Vlaanderen weet hij te zeggen dat Gent ondertussen de tweede stop is van de rondreizende Florient Express. Telefonisch legt hij uit wat de expo wil brengen en welk effect ze al heeft gehad op vorige bezoekers. 

Hieronder nog enkele foto’s van een opnieuw geplante soort.