Zele binnenkort zonder kerktoren

Pastoor Jan met een maquette van de kerktoren

Pastoor Jan met een maquette van de kerktoren (foto: Lenka Van de Cauter)

 

De draagbalken van de kerktoren van de Sint-Ludgeruskerk van Zele zijn aangetast door boktor. Daarom moet binnenkort de toren van het gewelf verwijderd en gerenoveerd worden. De werken zullen zeker een jaar duren, maar de kerkgangers en bewoners van Zele zullen geen hinder ondervinden.

De kerktoren werd gebouwd in 1717. In 1980 werd de houten torenspits er ook al eens afgehaald omdat de eiken balken aangetast waren. In 2014 werd er een probleem met houtboktor vastgesteld, De larven van deze kevers voeden zich met hout en hollen zo hele balken uit waardoor deze enorm verzwakt zijn. Hiervoor werden er ter versterking in 2016 ijzeren draagbalken aan de spits toegevoegd. Maar nu zal de toren er toch afgehaald worden.

“De torenspits zal waarschijnlijk in 2019 weggehaald worden en er wordt een voorlopig dak op de kerk geplaatst”, zegt pastoor van de parochie Zele Jan Van Raemdonck. “De werken kunnen zeker een jaar duren, en misschien wel langer. Onze kerkgangers en omwonenden zullen geen hinder ondervinden. De klokken zullen blijven luiden, want die bevinden zich in een lager deel van de toren en de vieringen zullen blijven doorgaan. Alleen zal het zicht natuurlijk wel drastisch veranderen.”

Eigen ontdekking

Pastoor Jan heeft de boktor zelf ontdekt toen hij toekwam in Zele. “Als ik ergens pastoor word, ga ik meteen alles eens inspecteren”, vertelt hij. Zo zag hij houtschilfers van de uitgeholde balken liggen en merkte hij dat het water in de balken sijpelde. Als hij dat niet ontdekt zou hebben, zou de toren wellicht binnen enkele jaren ingestort zijn.

Pastoor Jan met een maquette van de kerktoren

Pastoor Jan met een maquette van de kerktoren (foto: Lenka Van de Cauter)

De werken worden geleid door architect Louis Cooreman in samenwerking met de kerkraad, dat zijn vijf geëngageerde mensen die het onderhoud van de kerk sturen. Concreet wordt een derde van de toren van de kerk gehaald, wat neerkomt op ongeveer twintig meter.

“De Sint-Ludgeruskerk is een beschermd gebouw met een unieke achtkantige toren”, weet de pastoor. “Aangezien het om een beschermd gebouw gaat, zal de kerkraad de kosten niet moeten dragen. Tachtig procent van de kostprijs wordt vergoed door de Vlaamse Gemeenschap, twintig procent door de gemeente.”

Verlichting

Na de werken aan de toren zal de volledige gevel van de toren worden afgespoten en bijgevoegd. De verlichting die in oktober aan de buitenkant van het kerkschip werd geplaatst zal dan ook op de toren worden aangebracht. Zo kan vanaf dan de hele kerk mooi verlicht worden en zal de toren ‘s avonds en ‘s nachts weer vanaf de E17-autosnelweg te bewonderen zijn.

Dit zicht zullen de bewoners van Zele enkele maanden moeten missen.

Dit zicht zullen de bewoners van Zele enkele maanden moeten missen. (foto: Lenka Van de Cauter)