Zal een app binnenkort het klimaat kunnen redden?

Bladeren

GoGreen is een app die ontwikkeld is door masterstudente Leen Van Houdt. Ze ontwierp die in het kader van haar masterproef in de ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven. Met de app wil Van Houdt gebruikers motiveren om duurzame gewoontes te creëren en die nadien ook vol te houden.

De milieuproblematiek is een zeer actueel thema. Er is al enorm veel over geschreven en er zijn al heel wat initiatieven die mensen proberen te informeren over duurzaamheid. Of over hoe ze met kleine veranderingen hun milieu impact kunnen verlagen. Onderzoek toont wel aan dat een informatieve aanpak vaak niet genoeg is. Daarom ontwikkelde Van Houdt een app die je op een leuke manier aanzet tot een duurzamer leven.

Puntensysteem

GoGreen toont je verschillende dingen die je kan doen om het klimaat een handje te helpen. Er wordt altijd gestart vanuit kleine veranderingen. Als je die makkelijke acties goed doet, krijg je ook moeilijkere taken voorgeschoteld. Voor elke nieuwe verandering krijg je punten. Er zit ook dagelijks een iets uitdagendere opdracht tussen. De app werkt met vooruitgang, een puntensysteem, badges en je kan je eigen avatar ontwikkelen.  

Met de punten die je verzamelt door challenges te volbrengen kan je je eigen avatar verder ontwikkelen.

Onbewuste motivatie

Het is door die vooruitgang, het puntensysteem en de competitie dat je ‘onbewust’ gemotiveerd wordt om de doelstellingen te halen. Vandaag de dag zijn er al heel wat apps die van gamification gebruik maken. Spelelementen worden gebruikt om de mensen te motiveren en zo hun ervaring te verrijken.

Super Mario

In een artikel van Rutger Teunissen wordt hiervoor Super Mario als voorbeeld gebruikt. Het doel is om de prinses te redden, maar de beloning, de prinses, is niet waar het spel over gaat. Het is de uitdaging, de wondere wereld, de obstakels, de muntjes en de vijanden die het spel een beleving maken.

Wanneer je een spel speelt, komt er dopamine vrij. Dat creëert de nodige drive of motivatie. Je combineert het aangename van het spel met het nodige wat de sleutel is tot motivatie.

Resultaten

In totaal namen 60 testpersonen deel aan het proefproject. Uit de resultaten bleek dat deelnemers na afloop van de studie gemiddeld vier duurzame acties uitvoeren die ze daarvoor nooit deden.

Motivatie is de key to succes

Tom Bouquet van Oxida waarschuwt ons wel dat de motivatie van de spelers zelf moet komen: “Als iemand totaal niet gemotiveerd is zal je die persoon ook niet kunnen stimuleren om het spel te spelen. Er moet dus al een zekere ‘startmotivatie’ zijn vooraleer je effect kan ondervinden met deze app.”

Het is enorm belangrijk om te focussen op de eerste stappen. Mensen moeten verleid worden om die eerste paar acties te volbrengen. Zodra ze daar energie in hebben gestoken en er resultaat uit halen zal er verlangen naar meer ontstaan. Ook al gaat het enkel maar over virtuele punten, proeven, badges en leaderbords.

Scriptieprijs

Met de app maakt Van Houdt kans op de Eosprijs, een onderdeel van de Vlaamse Scriptieprijs. Op zaterdagavond 21 december 2019 wordt de winnaar onthuld.

Wil je GoGreen zelf eens uitproberen? Je kan de app gratis downloaden via deze link.

De auteur

Anke Van Boxstael

Profiel E-mail

Chirochick met een <3 voor televisie