Stad Gent en Proximus Foundation investeren in technologische opleiding jongeren

| Dit artikel past in een opdracht voor studenten uit het derde jaar met als onderwerp politiek & maatschappij.

CC: Site Proximus

 

Stad Gent geeft een eenmalige subsidie van aan het Digitalent-project. Dat werd maandagavond goedgekeurd op de gemeenteraad. Digitalent is een initiatief van de Proximus Foundation en VDAB om werkloze en laaggeschoolde jongeren een betere kans te bieden op de technologische arbeidsmarkt. 

Digitalent werd voor het eerst georganiseerd in 2015. De voorbije drie jaar ging het project door in tien verschillende steden waaronder Gent en Antwerpen. De opleiding duurt acht weken. Daarin wil men jongeren van 18 tot 25 jaar laten kennismaken met activiteiten die gaan van 3D-printing tot het creëren van mobiele apps. Binnen deze domeinen ontstaan er elke dag nieuwe beroepen en zijn er heel wat vacatures. Daarom krijgen de jongeren ook hulp om zich beter te plaatsen op de arbeidsmarkt. Voor het project is een diploma niet vereist, maar de jongeren dienen wel over een flinke dosis motivatie te beschikken.

Onze steun als co-financier is bescheiden, maar vele kleine druppels helpen de hete plaat dovenRudy Coddens (SP.A), Gents schepen van Werk

Subsidie

Stad Gent springt nu ook op de kar want jongerenwerkloosheid is in de Arteveldestad al jaren een probleem. In 2017 bedroeg de werkloosheidsdruk er bij jongeren tussen 18 en 24 jaar 12.3%. Dat blijkt uit een studie van de VDAB die in oktober 2017 verscheen. “De voorbije jaren namen we al veel maatregelen om onze Gentse jongeren aan een job te helpen. Projecten zoals Digitalent ondersteunen we dan ook graag. Onze steun als co-financierder is bescheiden, maar vele kleine druppels helpen de hete plaat doven”, aldus schepen van Werk Rudy Coddens (SP.A).

De subsidie werd maandagavond unaniem goedgekeurd in de gemeenteraad. Elke Sleurs, fractievoorzitster van de Gentse oppositiepartij N-VA is positief over het initiatief. “Via deze opleiding helpen we kwetsbare jongeren aan een job. Hoe meer jongeren aan het werk zijn, hoe beter ook voor de stad Gent. Zo dragen ze bij aan de maatschappij en doen ze geen beroep op een uitkering. Door dit project zetten we ook de nodige stappen om de jongerenwerkloosheid in Gent te doen dalen.”

Proximus Foundation

Digitalent is een samenwerking tussen lokale besturen, VDAB en de Proximus Foundation vzw. Die vzw engageert zich al jaren in verschillende projecten om jongeren te steunen. “Het is cruciaal om onze jongeren te helpen zich te ontwikkelen. De kwaliteit van de maatschappij van morgen ligt in de handen van de jongeren van vandaag. Het is onze hedendaagse maatschappij  essentieel hen vertrouwd te maken met de nieuwe technologieën en robotica. Digitalent is een project waarvan het succes me verheugt en me nauw aan het hart ligt.” laat Dominique Leroy, CEO van Proximus Group, weten in een persbericht.

 

Ik ben blij dat ik deelnam want wat ik er leerde, blijft voor altijd nuttig Steven Sas, oud-deelnemer Digitalent

Evolutie sinds 2015

Steven Sas uit Mechelen nam in 2015 deel aan Digitalent: “Toen stond het project nog in zijn kinderschoenen. Ik vond het een aangename introductie in de wereld van IT en Robotics. Doordat de cursus zo kort was, verdiepten we ons wel niet echt in de onderwerpen. Zo had ik graag meer geleerd over het schrijven van codetaal.  Ik ben toch erg blij dat ik aan het project deelnam. De zaken die ik er leerde, blijven voor altijd nuttig.”

Een goede opvolging na het project was er in 2015 nog niet: “We kregen wel een  sollicitatietraining door Youthstart en Randstad maar helaas deden we geen echte werkervaring op. Na twee jaar zoeken naar werk in de IT-wereld gaf ik het op. Nu werk ik in de horeca”, aldus Steven Sas. Ondertussen is de opvolging al sterk verbeterd. Men besteedt nu meer aandacht aan technieken om werk te zoeken en aanzetting tot het ondernemerschap.

De voorbije jaren gaf Digitalent een opleiding aan 136 jongeren in 10 steden. Van de deelnemers vond 30% hierna een job. Eén deelnemer richtte zelf een 3D-printing bedrijf op. “Deze cijfers zijn positief. We hopen in Gent gelijkaardige resultaten te verkrijgen. Voorlopig was onze subsidie eenmalig. Na afloop van het project zullen we alles evalueren. Daarna beslissen we of ons engagement verlengen”, aldus Rudy Coddens (SP.A).

Auteurs: Simon Dekaezemaker en Tasha Vermeulen

De auteur

Simon Dekaezemaker

Profiel E-mail

Derdejaarsstudent journalistiek en freelancer voor krant van West-Vlaanderen, Focus&WTV en Wielerverhaal