Smart Spaces en Open Data

| Dit artikel past in een opdracht voor studenten uit het derde jaar met als onderwerp nieuwsbrief.

Een koelkast die automatisch nieuwe melk bestelt bij de supermarkt als de oude op is? Het is niet langer sci-fi. Er bestaan al enkele vergevorderde Smart Cities, zoals Singapore en San Francisco, waar alles digitaal met elkaar verbonden is. Smart Spaces maken steeds meer deel uit van stedelijke toekomstvisies.

Smart Homes, Offices, Streets, …

Ook België wil niet achterop raken: zowel Antwerpen als Gent maken grote stappen om een Smart City te worden. Imec en Ugent werkten al samen aan het project ‘HomeLab’ , waarop je gerust de term ‘huis van de toekomst’ kunt plakken. Een recent artikel in De Standaard vermeldt hoe alles in het huis met elkaar verbonden is, hoe er gebruik wordt gemaakt van slimme energie en hoe je zelfs met je huis kan praten. Die technologie gaat terug op andere pratende AI zoals Apple’s Siri.

Maar het stopt niet bij huizen. Ook publieke ruimtes zoals de Gentse bibliotheek De Krook en de Ghelamco Arena zijn nu officieel Smart Spaces. En zo verandert een stad langzaamaan in een Smart City.

Open Data

Ben je iemand die koude rillingen krijgt van die Smart Spaces, waar alles verbonden is met elkaar? Dan ben je niet alleen. Velen hebben al van zich laten horen en vrezen dat die altijd aanwezige sensoren ons zullen bespioneren. Maar hopelijk loopt het niet zo’n vaart als in Watch Dogs 2: je eigen huis dat je bespioneert en gegevens doorstuurt naar verzekeringsmaatschappijen (“Je bestelt iets te vaak pizza, geen medische verzekeringen voor jou!”).

Waar het om draait? Gegevens, data. Het is nog steeds illegaal dat je persoonlijke gegevens verzameld worden zonder toestemming. Maar met toestemming mag het wel, dus wees voorzichtig met die kleine lettertjes!

Andere data mogen zonder meer verzameld worden en worden ook publiek gezet. We spreken dan over ‘open data’, data die voor iedereen beschikbaar staan en gebruikt kunnen worden. Overheden (zoals Stad Gent) hebben meestal een open data-portaal, een moderne manier om hun transparantie aan te tonen. Wat de motivatie ook zij, er staat vaak heel nuttige informatie op die je kan helpen je (digitale) ideeën te realiseren. Ga maar eens kijken, misschien vind je iets bruikbaar voor je volgende project. En zo draag je zelf je steentje bij aan de verbonden stad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *