Ontsnappen uit het Belfort van Aalst

Belfort Aalst

Op deze unieke locatie op de Grote Markt in Aalst kan je sinds kort een escape room spelen.

 

Sinds de ‘Code van Coppens’ op VTM is verschenen, zijn escape rooms razend populair geworden in België. Het is nog een relatief nieuw fenomeen maar toch zijn er al zo’n 200 kamers te spelen in ons land. Spanning, emotie, humor, avontuur én vooral beleving. Dat zou je moeten meemaken als je een escape room speelt. Ik speelde met een groep vrienden een escape room op een unieke locatie; de crypte van het Belfort in Aalst.

Misschien is het handig om eerst eventjes te vertellen wat een escape room precies is. Bij een escape game is het de bedoeling om in groep te proberen ontsnappen uit een fysieke spelkamer. Er zijn verschillende raadsels en puzzels die je steeds een stapje dichter bij de vrijheid brengen. 

Bij ons opende de eerste escape room haar deuren pas in 2014 in Ieper. Maar in het buitenland bestaan escape rooms al veel langer. In 2006 ontwierpen enkele programmeurs in Sillicon Valley de eerste fysieke escape room. In Amerika werden de jaren nadien steeds meer Escape Rooms gebouwd. Deze waren gebaseerd op ‘Hunting Houses’ , een soort spookhuizen, die erg populair zijn rond Halloween. 

Op stap naar ‘Oilsjt’

Puzzle Escape heeft escape rooms op verschillende plekken in België. Zo kan je onder andere in Gent, Oostende, Kortrijk en Aalst proberen om binnen de tijd te ontsnappen uit verschillende rooms met elk hun eigen verhaal. Op hun website staat dat ze vooral een totaalbeleving belangrijk vinden. Ze investeren dan ook veel energie in ervaringen en persoonlijke service. Met het personeel gaan ze vaak andere escape rooms uitproberen in België en zelfs het buitenland om daar inspiratie op te doen. Ze ontwerpen en bouwen de rooms volledig zelf. 

Het Belfort in Aalst is onlosmakelijk verbonden met het levensverhaal van Jan De Lichte. Hij was een crimineel en bendeleider en pleegde verschillende diefstallen, overvallen en moorden. De woede was zo groot dat iedereen in het Land van Aalst hem op het spoor was. De uitdaging voor de deelnemers is om hem eerst te vinden, dan te arresteren en op te sluiten in de cel van het Belfort. Een toplocatie die Puzzle Escape wist te bemachtigen voor deze unieke beleving.

Meteen als je binnenkomt waan je je in de sferen van 1748. Er wordt een inleidend filmpje getoond waardoor je middenin het verhaal terecht komt. Het filmpje is ook gesproken in het Oilsjters dialect wat wel een leuk en authentiek effect geeft. Het decor is tot in de puntjes afgewerkt. Er is enorm veel oog voor detail, dat merk je meteen. De muziek die speelt tijdens het spel past ook helemaal bij het verhaal waardoor je je nog meer in het verhaal gezogen voelt. 

De raadsels

In detail de raadsels beschrijven zou uiteraard een beetje zonde zijn. De magie van het spel moet behouden blijven dus ik ga hier niets verklappen. Wat ik wel kan vertellen is dat de raadsels echt heel uiteenlopend en divers zijn. Zowel rekensommen als taalpuzzels als logische puzzels passeren de revue. Soms moet je ook de kamer doorzoeken om bepaalde elementen terug te vinden. De verhouding daartussen zat dus goed. Als je met een team komt waarin verschillende profielen en leeftijden zitten is er dus voor elk wat wils. De puzzels pasten ook allemaal binnen het verhaal en werden aangepast op de tijd waarin het spel zich afspeelde. 

Nog een voordeel aan deze escape room is dat er verschillende kamers zijn. Dat zorgt ervoor dat je iedere keer terug een adrenalinestoot krijgt als je binnenkomt in een nieuwe kamer. De kamers zijn ook volledig aangepast op de tijdsgeest waarin het verhaal zich afspeelt. Zo kom je onder meer terecht in een bos, caravan, café,..

Uitdaging gegarandeerd

De moeilijkheidsgraad van de puzzels is wel vrij hoog, zeker omdat je moet zien te ontsnappen binnen het uur. Het spelverloop zat vrij logisch in elkaar al hadden we soms wel het gevoel dat we vast zaten na het oplossen van een puzzel. Dan dachten we dat bepaalde dingen ‘te ver gezocht’ waren maar dat bleek achteraf totaal niet zo te zijn. De begeleider volgt het hele spelverloop nauwgezet mee en merkt het dus als je als groep vastzit. Dan helpt die persoon door tips te geven via het scherm in de kamer waardoor je weer verder kan. Zonder de tips zou het anders niet lukken om verder te raken (in ons geval toch). 

Het slaagpercentage van deze escape room is slechts 52%. Het is ons niet gelukt om uit de kamer te geraken. Dit is een laag percentage maar dit kan je wel als een uitdaging zien om nog gemotiveerder aan het spel te beginnen. 

Het teamwerk is enorm belangrijk bij een escape room en ook hier in Aalst merk je dat het belangrijk is om goed met elkaar te communiceren. Als je met een grote groep deelneemt zorgt het wel snel voor chaos als iedereen door elkaar praat dus dat is in het begin wel eventjes zoeken. Het is echt belangrijk om goed op elkaar ingespeeld te zijn. Perfect uitje om met de collega’s te doen en te werken aan jullie teamspirit en communicatievaardigheden.

Begeleiding

De begeleiding in Aalst was zeker en vast in orde. We werden heel vriendelijk onthaald en gedurende het spel kwamen de tips altijd op tijd. Na het spel werd ook de tijd genomen om samen eens alles te overlopen en eventjes na te praten. We hadden absoluut niet het gevoel dat er een strikt tijdschema was omdat er bijvoorbeeld al een volgende groep stond te wachten.

Eng?

Vaak denken mensen dat een escape room standaard bedoeld is om mensen bang te maken. Naar analogie met de oorsprong van de escape games én het televisieprogramma ‘De Code van Coppens’ maar dat is in Aalst helemaal niet het geval. Uiteraard is er wel een hoge dosis spanning aanwezig tijdens het spelen, wat zorgt voor veel adrenaline. 

Aanrader

De escape room in Aalst is een echte aanrader om te doen met vrienden, familie of collega’s. Een tip die ik wel kan geven is dat je best met een gevarieerde groep mensen gaat. Mensen van verschillende leeftijden en interessegebieden. Dit zorgt ervoor dat je sneller door alle puzzels en zoekwerk geraakt. Zorg er ook voor dat je van tevoren naar de wc bent geweest want in het Belfort is geen toilet beschikbaar. Hiervoor werken ze samen met een café dat dichtbij gelegen is.

Zelf de escape room eens uitproberen? Klik hier!

De auteur

Anke Van Boxstael

Profiel E-mail

Chirochick met een <3 voor televisie