Mechelen Culinair: “De stad leeft enorm”

| Dit artikel past in een opdracht voor studenten uit het eerste jaar met als onderwerp mobiele verslaggeving.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Een combinatie van sterrenchefs uit befaamde Mechelse restaurants  en een handjevol foodtrucks. Dat was het concept van de eerste editie  ‘Mechelen Culinair’. De broers Jan en Seppe Van Den Broeck en hun vriend Nicolas Hermans zijn het jonge brein achter het foodfestival, dat plaatsvond op de Haverwerf.  “In Mechelen bestond dit soort evenement nog niet, terwijl de horeca hier enorm aan het opkomen is. De horecazaken hier in Mechelen in de kijker  zetten, laten zien wat ze in hun mars hebben, dat is het doel.”

Topchefs

Mechelen leeft enorm. Daar willen we bij zijn.Axel Colonna- Cesari, chefkok Centpourcent

Het foodfestival bestaat uit twee delen.  Ga je het gebouw Lamot binnen, dan kom je terecht tussen standjes van verschillende topchefs. Gerenommeerde restaurants zoals Pastorale, gekend voor uiterst culinaire gerechten, staan naast minder bekende restaurants. Elk hebben ze eenzelfde doel: hun restaurant op de kaart zetten door hun kunsten te tonen aan het publiek.  Chef-kok  Axel Colonna-Cesari van Centpourcent is zeer blij hier aanwezig te mogen zijn. “Ieder initiatief dat in Mechelen genomen wordt, willen wij ondersteunen. Zeker als het over food gaat. Mechelen leeft enorm. Daar willen we bijzijn.” Ook kok Ken Bekaert van Pinxos is enthousiast. “Het leek ons een toffe opportuniteit om een beetje reclame te maken en ondertussen dan ook nog tussen een paar heel coole restaurants te mogen staan.”

 

Aniek Van Rijm en haar man zijn op huizenzoektocht in Mechelen, maar kwamen op aanraden van vrienden een kijkje nemen. “We vinden het  leuk om op deze manier de wat betere restaurants in Mechelen  te leren kennen.” Ze vinden het verbazend dat het niet zo druk is binnen, al geeft Aniek toe dat ze het niet zo uitnodigend vond om binnen te lopen. “Er was buiten meer volk dan binnen, maar daar zal het weer wel voor iets tussen zitten. Toch denk ik dat ze nog een stapje meer hadden kunnen doen om de mensen naar binnen te trekken.”

Foodtrucks

Wandel je buiten Lamot, dan kom je op  de Havermarkt. Op dit kleine plaatsje op de oever van de Dijle, bevinden zich verschillende foodtrucks. Tacobars, strongbowstandje, ijsjes,… De ene foodtruck is al wat meer versierd dan de andere. Er is voor ieder wat wils.  Het is hier duidelijk dichter bevolkt dan binnen. De mensen zijn met dit weer dan ook liever buiten.

Het is een toplocatieThomas Verhulst - uitbater van het Baar Mobiel

 

Thomas Verhulst, uitbater van  foodtruck  Baarmobiel,  serveert verschillende soorten taco’s. Je kan kiezen tussen eentje met kip of vlees.   Je kan hier zowel terecht voor cava, wijn, gin, tonic en cocktails als voor een glas frisdrank of bier. “Het is hier zeer gezellig vertoeven, zeker door het mooie weer.  De opkomst is  goed dus de verkoop gaat ook goed.Het is trouwens een toplocatie, echt super!”

 

Jan Merckx, al enkele jaren een inwoner van Mechelen, kwam een aperitiefje drinken met zijn dochter. “Wij hadden het gelezen op internet en we vonden het een schitterend idee om hier te komen eten en eens te proeven van de betere gerechten vanavond. Vanwege het goede weer, kwamen we nu al een aperitiefje drinken.” De locatie vindt Jan goed gekozen. “Er zijn nu niet zo veel locaties in Mechelen, maar hier zit je net naast de Dijle, dus perfect.” 

 

Vriendinnen Charlotte Corselis en Stefanie Callaert, beide afkomstig van Mechelen hadden een klein hongertje en besloten een bord nachos te delen. “Het was lekker”. Charlotte vertelt: “Ik ken via via iemand met een foodtruck en op Facebook had ik gezien dat hij hier aanwezig zou zijn. Vandaar dat ik eigenlijk wist dat er een evenement was. Het is hier leuk en gezellig, maar ik vind wel dat  sterrenrestaurants en hun producten die binnen zijn wat meer in de kijker gezet mochten worden. Ik vermoed dat er verschillende mensen zijn  die niet weten dat er binnen ook iets te doen is.”

 

Seppe Van Den Broeck, een van de organisatoren van het evenement, is ervan overtuigd dat dit geen eenmalig  evenement blijft. “Onze ambitie is ook om uit te groeien tot hét foodfestival van Mechelen. Dus het plan is ook om dit jaarlijks te doen.  Volgend jaar doen we dit zeker opnieuw.”

De auteur

Sophie Schuermans

Profiel E-mail

Praatgraag, oprecht en altijd benieuwd.