Het leven als jonge Gentse ondernemer

| Dit artikel past in een opdracht voor studenten uit het eerste jaar met als onderwerp creatieve en ondernemende professional.

Het leven als jonge Gentse ondernemer

0

Zoveel bedrijven hebben vorig jaar het licht gezien in Gent en geen enkele andere Vlaamse stad doet het beter. Dat heeft veel te maken met de begeleiding die beginnende zelfstandigen er kunnen krijgen en de financiële en netwerkmogelijkheden. Toch is het aantal faillissementen in Gent met meer dan een derde toegenomen sinds 2014.

Twee jonge Gentse ondernemers getuigen over hun successen en tegenslagen in de horecasector, waarvan slechts de helft van de starters de eerste vijf jaar overleeft. Jeroen Baert (28) richtte zijn eerste bar op in 2016 en Emmanuel Van Wambeke (32) sloot de deuren van zijn restaurant in 2011.

Jeroen Baert

Eigenaar van superheldencafé Comic Sans in Gent

"Als jonge ondernemer word je vaak niet serieus genomen"

Interview bekijken

Emmanuel Van Wambeke

Ex-eigenaar van Russisch restaurant Ataman in Gent

"Zorg ervoor dat je je eigen baas bent"

Interview lezen

“Als jonge ondernemer word je vaak niet serieus genomen”

Jeroen Baert (28) opende op 17 september 2016 het eerste superheldencafé van België, Comic Sans in Klein Turkije in Gent. De bar heeft ook een aparte videogamehoek en een merchandiseshop. “Ik wou een thuis creëren voor de fans van games en filmfanaten”, zegt Baert. “Ik krijg het doelpubliek waarop ik gehoopt had, maar iedereen zei me dat het me nooit zou lukken.”

 

Gent is een populaire vestigingsplaats voor beginnende ondernemers, maar Antwerpen heeft elk jaar het hoogst aantal nieuwe ondernemingen. In 2015 waren er 13.840 nieuwe zaken in Antwerpen, waarmee ze de andere provincies ruim voorafgaat. Brussel telde 11.174 start-ups, gevolgd door Oost-Vlaanderen met 10.178 starters. In Wallonië zijn de aantallen beduidend lager.

“Zorg ervoor dat je je eigen baas bent”

Emmanuel Van Wambeke (32) was 26 toen hij in 2011 als zaakvoerder het Russische restaurant Ataman opende aan de Brabantdam in Gent. Na amper zes maanden besloot hij de stekker al uit de zaak te trekken omdat de schuldenberg zich bleef opstapelen. “Vooral het gebrek aan een oorlogskas heeft ons genekt.”

Hoe kwam u op het idee om een Russisch themarestaurant met livemuziek op te richten in Gent?
Emmanuel Van Wambeke “Dat idee kwam eigenlijk van mijn vader. Vroeger was er een succesvol Russisch restaurant met livemuziek in de Kartuizerlaan, dus hij dacht dat dat een gat in de markt zou zijn. De dichtstbijzijnde Russische restaurants waren toen in Brussel en Parijs. Hij was al een tweetal jaren bezig met dat concept samen met een vriend van hem, Sasha, die al ervaring had als zaakvoerder van een superette in Gent. Hij is een van de vennoten geworden. Na twee jaar hebben we eindelijk een betaalbaar pand gevonden aan de Brabantdam. We huurden het voor 2.000 euro per maand terwijl de meeste panden 4.000 à 10.000 euro kostten en aan de Vrijdagsmarkt of de Korenmarkt zelfs 14.000 euro per maand.”

We hebben het geld voor onze oorlogskas nooit gezien.Emmanuel Van Wambeke

Hoeveel mensen werkten er?
Van Wambeke “Te veel eigenlijk. We hadden een kokkin, een afwasser en drie muzikanten die vier avonden van de vijf Russische muziek kwamen spelen. Die werden allemaal betaald vanaf de eerste dag. Verder deed ik de bediening, mijn vader was barman en Sasha en zijn zus kwamen regelmatig helpen. Wij betaalden onszelf geen loon uit, maar natuurlijk hoopten we geld te kunnen verdienen eens de zaak goed zou beginnen te draaien.”

Emmanuel Van Wambeke

Emmanuel Van Wambeke: “Ik had geen loon, ik hoopte geld te kunnen verdienen eens de zaak goed begon te draaien.” (Foto: Tiffany Robbens)

Oorlogskas

Hadden jullie zelf voldoende financiële middelen om de zaak op te starten of hebben jullie een beroep gedaan op investeerders?
Van Wambeke “Nee, we hebben alle drie een bijdrage gedaan van 15.000 euro zodat we begonnen met een bedrag van ongeveer 50.000 euro. Dat geld hadden we nodig om het pand te renoveren en te herinrichten. Mijn vader had al maanden voor de opening een financieel plan opgesteld en we hebben dat aan onze boekhouder voorgelegd en hij vond dat een zeer goed plan. Daarnaast had Sasha zijn superette overgelaten voor 65.000 euro en dat zou onze oorlogskas worden, maar dat geld heeft hij nooit gezien. De koper heeft Sasha opgelicht. Hij heeft enkel het voorschot van 15.000 euro gegeven. We waren van plan om met dat extra geld onder andere veel reclame te maken voor onze zaak, maar daar is dus niet veel van in huis gekomen. Een Facebookpagina hadden we wel, maar dat is uiteraard niet genoeg om elke dag veel volk te kunnen lokken.”

We hadden bijna 30.000 euro schulden.Emmanuel Van Wambeke

Kregen jullie met nog andere problemen te maken?
Van Wambeke “De vorige eigenaars hadden een Spaans restaurant en zij hadden een zeer vuile keuken achtergelaten. Er lagen dode muizen achter het fornuis en we zijn zeer lang bezig geweest met het afschrobben van al het vet met schuursponsen en er kwam zelfs een hogedrukreiniger aan te pas. We hebben ook een paar keer water in de kelder gehad en hebben daarvoor een pomp moeten aanschaffen.”
“Onze opening op 21 januari was een groot succes, maar een week nadien zat de zaak onverwachts eivol door het Lichtfestival. We hebben toen mensen moeten weigeren aan de deur en we zaten direct door onze voorraad, dus sommige klanten konden we zelfs niet van hun bestelling voorzien. Dat was natuurlijk een zeer slecht begin.”

Risico-onderneming

Zijn jullie in de schulden geraakt?
Van Wambeke “Ja, we hadden na vijf maanden samen bijna 30.000 euro schulden. Zoals ik eerder zei, had ik geen inkomen dus heb ik puur verlies geleden. Mijn spaarboekje was leeg en mijn moeder heeft me dan financieel bijgestaan, maar na een tijdje was dat niet meer haalbaar.”

Emmanuel Van Wambeke

Emmanuel Van Wambeke: “Ik heb puur verlies geleden.” (Foto: Tiffany Robbens)

 

Wanneer hebben jullie dan besloten om ermee te stoppen?
Van Wambeke “Er was in 2011 nog steeds sprake van een economische crisis. Op dat moment sneuvelden een op drie starters in de horecasector binnen het eerste jaar. Toch is het vooral het gebrek aan een oorlogskas dat ons genekt heeft, want dan moesten we een lening zien te krijgen. Er was één bank bereid om ons 30.000 euro te lenen op voorwaarde dat Sasha borg stond, die bij de bank bekend stond om zijn solvabiliteit, maar dan besloot hij om ermee te stoppen. Hij zag de situatie niet meer goedkomen en hij wou niet langer borg staan voor een risico-onderneming. De boekhouder heeft ons dan aangeraden om ons handelsfonds kosteloos over te dragen en de deuren te sluiten.”

Wat ging er door u heen toen u moest sluiten?
Van Wambeke “Een mix van ontgoocheling en opluchting. Enerzijds brengt dat scenario veel stress met zich mee eens je het financieel begint te voelen. Je laatste centen in dat restaurant steken en nog niet toekomen, dat is niet plezant. Anderzijds was het een ontgoocheling omdat het uiteraard leuk geweest zou zijn mocht het een geslaagde affaire geworden zijn.”

Als je geen fouten maakt, leer je ook niet uit je fouten.Emmanuel Van Wambeke

Eigen baas

Wat gebeurde er nadien voor u?
Van Wambeke “Ik heb er meer dan twee jaar over gedaan om mijn schulden af te betalen via schuldbemiddeling. Ik heb eerst een paar maanden gedopt en nadien ben ik gaan werken bij Ikea. Daarnaast heb ik als zelfstandige in bijberoep sinds vorig jaar een nieuwe onderneming, Samarch. Ik verkoop kassasystemen aan de horeca. Nu heb ik veel lagere kosten dus veel meer profijt. En het is een eenmanszaak dus hoef ik geen personeel te betalen.”

Emmanuel Van Wambeke

Emmanuel Van Wambeke: “Je moet altijd ruimte laten voor negatieve speling.” (Foto: Tiffany Robbens)

Welke tips zou u geven aan jonge starters?
Van Wambeke “In de praktijk is het nooit zoals in de theorie. Je moet altijd ruimte laten voor negatieve speling. Je moet zeer goed de maandelijkse kosten proberen in te schatten voordat je van start gaat. Dat gaat van de huur van het pand en de boekhouder betalen tot het personeel betalen en RSZ-bijdragen. Het is essentieel dat je voldoende reservekapitaal voorziet, want banken lenen niet zomaar geld aan beginnende ondernemers.”

Achteraf gezien, zou u Ataman opnieuw doen?
Van Wambeke “Nee, maar als ik het toch opnieuw zou doen, zou het zijn als enige vennoot op misschien een stille vennoot na die kapitaal levert. Bij meerdere vennoten heb je meerdere suggesties om problemen op te lossen, die niet altijd de beste zijn, en dus meer conflicten. Zorg ervoor dat je je eigen baas bent zodat je zelf alles kan beslissen. En ik zou meer reclame maken voor de zaak en minder personeel aannemen. Ik heb er spijt van, maar het was wel een goede ervaring. Zoals Nelson Mandela zei: “I never lose. I either win or learn.” Als je geen fouten maakt, leer je ook niet uit je fouten.”

  • Gent

    Vorig jaar waren er 319 faillissementen in de stad Gent, wat een stijging van 9% betekent ten opzichte van 2015.

  • Vlaanderen

    2016 kende nagenoeg evenveel failliete Vlaamse ondernemingen (5.284) als het jaar voordien, waardoor er geen sprake is van een procentueel verschil.

  • België

    Op nationaal niveau daalde het aantal falingen zelfs met 5% (9.891 in 2016 tegenover 10.386 in 2015).

(Uitgelichte afbeelding: Creative Commons – Untitled – Nils Stahl / CC0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *