Kris ruilde de boeken voor huizen

| Dit artikel past in een opdracht voor studenten uit het tweede jaar met als onderwerp in dialoog.

Kris Dyselinck, vroeger eigenaar van Standaard Boekhandel, nu eigenaar van een vastgoedkantoor Altro Vastgoed - Foto by Dries Van den Bossche

 

Kris Dyselinck (48) heeft al heel wat bereikt heeft in zijn leven. In Aalter runde hij vijftien jaar lang de Standaard Boekhandel; hij maakte de winkel groot. Maar zeven jaar geleden begon dat toch tegen te steken. Hij maakte de overstap naar de vastgoedsector. “Het is compleet het tegenovergestelde van wat ik deed bij de Standaard.”

Kris Dyselinck zit te werken in zijn kantoor dat hij thuis op de bovenverdieping heeft ingericht. Zijn werkdag begint met een kop koffie zetten en een dossier doornemen. Ondertussen deelt hij berichten met zijn zakenpartner. Na een carrière van vijftien jaar als eigenaar van Standaard Boekhandel Aalter besloot hij zeven jaar geleden om een nieuwe wending te geven aan zijn loopbaan. “Ik zag niet veel meer van de wereld en dat begon wat te knagen. Elke dag op diezelfde plaats, dat was niet meer wat ik echt wou”, begint hij zijn verhaal. Het is niet de enige reden dat hij koos voor de nieuwe stap. “Het probleem was dat ik veel moest werken, zo’n 70 à 80 uur per week. Dat is geen probleem als je iets graag doet, maar dat veranderde. Het contact met de klanten was nogal oppervlakkig”, vertelt hij, “de conversaties gingen meestal over de kinderen of over het weer.” Een ander twistpunt is dat de winkel die hij groot maakte niet meer groeide. In het begin stegen de percentages telkens met tien tot vijftien procent, maar de laatste jaren stagneerde de winkel en moest die gewoon uitgebaat worden. De uitdaging om te streven naar groei verdween. Dat veranderde allemaal met de overstap. Hij vertelt dat het contact met zijn klanten nu veel intenser is. “Ik zie elke klant minstens drie keer, dat zorgt er wel voor dat je een band creëert.” Hij aanziet zichzelf niet als verkoper, maar juist als een adviseur. “Je hebt sommige makelaars die er alles aan doen om een pand te verkopen. Zo ben ik niet, ik durf zelfs zeggen dat het niet het juiste pand is voor die mensen.”

Voor mij is het belangrijk een band te hebben met mijn klantenKris Dyselinck

Nieuwe carrière

De keuze voor vastgoed kwam er niet zomaar. “Ik ben er eigenlijk vanzelf ingerold. Zowat mijn hele familie werkt in de bouwsector. Dat zorgde ervoor dat de interesse in immobiliën vanzelf aangewakkerd werd. Nadat ik samen met mijn broer een aantal projecten zelf heb verkocht, was ik er zeker van dat dit de juiste keuze zou zijn.” Hij kon natuurlijk niet zomaar starten, hij volgde eerst een opleiding aan de hogeschool. “Het heeft me bloed, zweet en tranen gekost”, zegt hij al lachend.

Het leuke aan de job vindt hij dat hij terug een stukje van de wereld ziet. Iets wat hij hard miste bij zijn vorige job. “Het voelt aan als een verademing.” Na vijftien jaar in dezelfde winkel gestaan te hebben, had hij nood aan projecten op verschillende locaties. Nu kan hij werken over heel Vlaanderen. De immobiliënsector verandert constant, dat vind hij ook een pluspunt. “Nu zijn de appartementen zeer populair, terwijl de grotere huizen moeilijker verkopen. Binnen tien jaar kan dat terug helemaal anders zijn. Dat is voor mij een uitdaging.”

Drukke agenda

Toch heeft zijn drukke agenda en het feit dat hij op meer onder de baan is, geen grote invloed op zijn privéleven omdat hij alles van thuis kan regelen. Hij probeert de afspraken zo te regelen dat die plaatsvinden wanneer zijn kinderen naar school gaan en wanneer zijn vrouw niet thuis is, al lukt dat niet altijd. Toch kan hij dagelijks drie tot vier uur van thuis werken. Vergaderingen kunnen daar ook gebeuren.

Ik ben er vanzelf een beetje ingeroldKris Dyselinck

De toekomst

Dat hij binnen de immobiliënsector actief blijft, staat buiten kijf. Zijn verhaal bij Standaard Boekhandel was geschreven en hij had nood aan een nieuwe uitdaging. “Ik zie het niet meer zitten om over tien jaar nog eens iets compleet nieuw op te richten”, voegt hij er al meteen aan toe. Hij en zijn partner hebben een aantal jaar geleden Altro opgericht, daar is veel tijd en werk ingekropen. “Het zal niet evident zijn om dat nog eens opnieuw te doen.” Als hij gezond blijft, blijft hij bij Altro. “Het is een job die je kan blijven doen tot je zeventigste, want als vastgoedmakelaar moet je geen fysieke inspanningen doen.” De carrièresprong van Kris Dyselinck is een succesverhaal. “Wie iets echt wil bereiken zal er raken.”