Jongerenhulp Keizerpand op coronasnelheid

De begeleiders van Kiezerpand aan het werk. (FOTO Kathlyn Brans)

In deze moeilijke coronadagen blijven de begeleiders van Keizerpand in Gent kwetsbare jongeren ondersteunen. Hun normale vrijetijdactiviteiten mogen niet doorgaan, maar de welzijnsbegeleiding  en talentontwikkeling blijven beschikbaar.


De VZW Jong-medewerkers halen alles uit de kast om de mentale gezondheid van hun gekende jongeren op peil te houden. In deze moeilijke periode lanceert het team verschillende projecten voor maatschappelijk kwetsbare jeugd zoals: dagelijkse deur-aan-deur gesprekken, persoonlijke trajectbegeleiding, carrièrehulp en studiotijd. Jongvolwassenen kunnen bij hen terecht met elke vraag om hulp. Eén van de medewerkers van het Jeugdwelzijn, Monica Raspatelli, vertelt: “Onze begeleiding is heel breed, we gaan op elke vraag in. Als we het zelf niet kunnen, nodigen we externe partners uit om bij te staan. We gaan in op de noden van de jongeren.” Zo merkt ze tijdens de dagelijkse wandelingen door de wijk dat er een groep is die niet gelooft in het gevaar van Covid-19. Om hen duidelijk te maken hoe ernstig de zaak is, neemt ze een zorgmedewerker mee op pad. Door naar de getuigenissen te luisteren hoopt Raspatelli dat de jongeren de ernst van de realiteit inzien. Ook kunnen ze zich via de jeugddienst inschrijven om deel te nemen aan een virtuele toer in het ziekenhuis. Zo zien de jongeren hoe de crisis er echt aan toe gaat.

Onze begeleiding is heel breed, we gaan op elke vraag in.

Monica Raspatelli, Vzw Jong-medewerker

In de eerste lockdown mocht de wijkwerking Keizerpand niemand fysiek ontvangen. Desondanks was zij een grote ondersteuning online en telefonisch. Ook begaven de medewerkers zich vijf dagen per week op straat om jongvolwassenen zonder telefoon of internetverbinding te bereiken. Tijdens de huidige lockdown werd besloten dat wijkwerking wel behoort tot een essentieel beroep rond jongerenwelzijn. Hierdoor mag het Keizerpand acht personen binnen ontvangen, plus één begeleider. Maar doordat de locatie klein is, houden ze het liever op maximaal vijf personen met mondmasker.

De Muziekstudio in Keizerpand waar de jongeren vrij musiceren. (FOTO Kathlyn Brans)

Ze hebben mij in Keizerpand echt hoop in mijzelf en in mijn toekomst gegeven, hier is het allemaal begonnen.

Miko*

Jongvolwassenen kunnen tijdens corona op elk moment terecht in het Keizerpand voor een goed gesprek. Omdat het nu moeilijker is om werk te vinden, is er meer vraag naar hulp bij het opbouwen van een goed CV en een goede motivatiebrief. Voor mentale ondersteuning worden ze individueel geholpen door een trajectbegeleider. De jeugdwerkers kozen er ook voor hun muziekstudio open te houden tijdens de coronacrisis. “We merken dat de verveling hoog ligt. Daarom proberen we onze jongeren projecten te geven. Zo gaan we samenscholingen op straat tegen en creëren we hoop voor een betere toekomst”, geeft Raspatelli toe. In die muziekstudio kunnen ze hun emoties uiten, ze leren teksten schrijven, met beats werken en omgaan met muziekprogramma’s. Eén van die jongeren is Miko*, een 14-jarige jongen voor wie Keizerpand al sinds zijn 10 jaar een tweede thuis is. “Ze hebben mij in Keizerpand echt hoop in mijzelf en in mijn toekomst gegeven, hier is het allemaal begonnen”, getuigt Miko. VZW Jong organiseert samen met Gentertainment optredens waar de jongeren langs bekende artiesten hun muziektalenten tonen. Miko is dankbaar voor die kans: “Hier had ik mijn eerste podiumervaring. Plots ontving ik veel support van mijn omgeving, vrienden en zelfs bekende artiesten. Ik begon te geloven dat ik toch een toekomst heb, misschien zelfs als rapper.” Miko werkt elke week met zijn vrienden in de muziekstudio van het Keizerpand. Zo zien de begeleiders dat vrije creativiteit een grote hulp is voor de mentale gezondheid van de jeugd.

*Dit is een fictieve naam.

De auteur

Kathlyn Brans

Profiel E-mail

Een leergierige Journalist in spee klaar om de wereld te ontdekken.