J-earn-alism

Elk jaar organiseert een richting van de Arteveldehogeschool een leerstoel die iets te maken heeft met de opleiding. Dit jaar was het de beurt aan de richting journalistiek. Tijdens een congres met de naam J-earn-alism werd er gesproken over de nieuwe werkvormen en verdienmodellen in de sector.

We spraken met dagvoorzitster Sarah Van Leuven, die zelf professor journalistiek aan de universiteit van Gent is. Zij begeleidde het programma en introduceerde de gastsprekers.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/258956940″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=false” width=”100%” height=”160″ iframe=”true” /]

In de eerste helft van de dag mochten drie specialisten in het vak hun ervaringen met de evolutie binnen journalistiek delen.

Nieuw talent
Na de lunchpauze maakten de ervaren journalisten plaats voor nieuw talent en mochten een aantal jonge ondernemers hun journalistieke initiatieven voorstellen aan het publiek. Ze vertelden hoe ze ondernemerschap hebben gebruikt om hun projecten tot een goed einde te brengen.

De projecten bestonden onder andere uit apps, websites, groeperingen en magazines die door de opstarters volledig zelfstandig uit de grond werden gestampt.
Onder hen was ook een project van twee oud-studenten journalistiek: The Caravan’s Journal. Een journalistencollectief dat jonge verhalenvertellers over de hele wereld wil samenbrengen.

Studenten over J-earn-alism
De leerlingen van de Arteveldehogeschool reageerden positief op het congres. Het enige minpuntje was dat zij niet toegelaten werden op de netwerkreceptie.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/258957036″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=false” width=”100%” height=”160″ iframe=”true” /]

Lies Vercaemere, Sam Blommaert, Lauren Quataert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *