Hoe overleef ik als toekomstig journalist?

Het medialandschap verandert voortdurend. Onder meer door de digitalisering moet alles sneller, accurater en hipper. Het wordt steeds moeilijker om met journalistiek geld te verdienen. Journalisten zitten met de handen in het haar: hun toekomst ziet er niet rooskleurig uit en ze staan voor een grote uitdaging. Zal de journalistiek een rendabele stiel kunnen blijven? En zullen er nog voldoende jobs zijn binnen het vak? (Foto: Creative Commons – Jon S – Newspapers B&WCC BY 2.0)

Op donderdag 14 april organiseerde de opleiding Journalistiek van de Arteveldehogeschool het congres ‘J-earn-alism’. De studiedag draaide rond nieuwe werkvormen en verdienmodellen in de journalistiek.

De jobs worden schaarser en de vereiste kennis steeds uitgebreider, waardoor er een drempel ontstaat. Voor kersverse journalisten en studenten journalistiek wordt het medialandschap te ingewikkeld en ondoordringbaar. Om de moed niet te verliezen, haalden we uit het congres enkele belangrijke tips en tricks voor beginnende journalisten.

Attitude is alles

Volgens Ike Picone, assistent-professor Journalistiek en Media aan de VUB, draait alles rond attitude. “Verworven skills kunnen al na twee jaar compleet nutteloos zijn, want alles verandert razendsnel”, zegt Picone. “Daarom is het belangrijk om te evolueren en een leergierige houding aan te nemen.” Je moet met andere woorden ruimdenkend en kritisch zijn. “Openstaan voor verandering is een must. Toch moet je ook trouw kunnen blijven aan de ethische richtlijnen.”

Een andere belangrijke eigenschap voor een journalist is om je eigen grenzen te kennen door reflexief te zijn. “Durf jezelf in vraag te stellen en ken je positie binnen een bedrijf”, ijtipt Picone. “Wees daarnaast ondernemend en blijf jezelf ontwikkelen.” Als laatste geeft hij nog mee dat je de juiste partners moet zoeken. “Ga over de grenzen van de journalistiek heen op zoek naar interessante samenwerkingen”, aldus Picone.

“Openstaan voor verandering is een must”

Ike Picone

Content is king

Persbureau Reuters gaat structureel nieuws, artikels, foto’s en video’s verspreiden van de sportevenementen van Red Bull. Zo wordt iedereen uitgever en vervagen de grenzen tussen traditionele media en marketing. Een nieuw tijdperk treedt in door technologie: content is king!

Sjuul Paradijs, tot vorig jaar nog hoofdredacteur van De Telegraaf, geeft in zijn boek ‘Ga uitgeven! Staatsgreep in de media’ enkele tips om zelf uitgever te worden. Het is belangrijk om de regie in eigen handen te nemen en je eigen newsroom te bouwen. Een goede newsroom omvat voldoende beelden en video’s. Iedereen weet dat je met sociale media een groot publiek bereikt, dus het gebruik ervan als uitgever is van essentieel belang. Ook storytelling is de sleutel tot succes. Zorg voor betrouwbare informatie en doe aan onderzoek, want meten is weten. Wees klaar voor de toekomst en de veranderingen die ze met zich meebrengt.

Professor Ike Picone (Foto: Heleen Claeys) Klaske Tameling, doctor in de journalistiek (Foto: Heleen Claeys) Sjuul Paradijs, ex-hoofdredacteur van De Telegraaf (Foto: Heleen Claeys) Geert Coppens, oprichter van Moovly (Foto: Heleen Claeys) Maarten Verwaest, oprichter van Limecraft (Foto: Heleen Claeys) Jeroen Wijnen, oprichter van newsAnglr (Foto: Heleen Claeys) Johannes De Bruycker en Kasper Goethals, oprichters van The Caravan's Journal (Foto: Heleen Claeys) Lieven Van Assche, oprichter van ID/Photo Agency (Foto: Heleen Claeys) Jonas Heyerick en Jelle Vermeersch, oprichters van Bahamontes (Foto: Heleen Claeys)

Van links naar rechts: professor Ike Picone, Klaske Tameling (doctor in de journalistiek), Sjuul Paradijs (ex-hoofdredacteur van De Telegraaf), Geert Coppens (Moovly), Maarten Verwaest (Limecraft), Jeroen Wijnen (newsAnglr), Johannes De Bruycker en Kasper Goethals (The Caravan’s Journal), Lieven Van Assche (ID/Photo Agency), Jonas Heyerick en Jelle Vermeersch (Bahamontes). Foto’s: Heleen Claeys

Tim Hanssens, Heleen Claeys en Charlotte Reynhout

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *