Gentse leerlingen leren apps en robots programmeren

Leerlingen van het Sint-Lievenscollege leren programmeren © Robbe Wulgaert

 

GENT – Wereldwijd staat in het onderwijs de Week van het Programmeren op de agenda. In dat kader nemen twee middelbare scholen deze week deel aan ‘Hour of Code’. Dat is een project waar leerlingen vanaf 12 jaar spelenderwijs apps kunnen maken. Het is een één uur durende introductie tot informatica en coderen die al gevolgd werd door voormalige Microsoft topman Bill Gates en Amerikaans president Barack Obama.

Flappy Bird, Star Wars en Minecraft

In het kader van de Week van het Programmeren nemen de leerlingen van het Sint-Bavohumaniora en het Sint-Lievenscollege deze week deel aan de actie “Hour of Code”. Dat is een internationaal project, dat loopt van 5 tot 11 december, waaraan miljoenen leerlingen uit maar liefst 180 landen deelnemen. Scholieren leren spelenderwijs hoe ze apps kunnen maken met toegankelijke thema’s zoals Flappy Bird, Star Wars en Minecraft.

Het “Hour of Code” wordt georganiseerd door de firma Microsoft en moet aantonen dat programmeren leuk en creatief is, en dat het toegankelijk is voor alle scholieren, ongeacht hun leeftijd of achtergrond. Heel wat bekende koppen volgden de cursus al. Ook voormalige Microsoft topman Bill Gates en Amerikaans president Barack Obama sloegen al aan het coderen.

Apps en games

Het Sint-Lievenscollege in Gent doet mee aan “Hour of Code”, maar daar blijft het niet bij. In de studierichting STEAM  (science, technology, engineering, arts & mathematics) leren zelfs de leerlingen van de eerste graad programmeren. Jongeren vanaf elf jaar maken er eigen chatbots die films kunnen aanbevelen of bakkerijen in de buurt tonen.

‘Computers zullen een gigantische rol spelen in de toekomst van onze leerlingen’, aldus Steven Ronsijn, directeur van het Sint-Lievenscollege. ‘Daarom wil onze school dat jongeren niet enkel de nieuwste games kopen, maar ze ook maken. Ze moeten niet enkel apps kunnen downloaden, maar ze ook leren ontwerpen.’

Ook het Sint-Bavohumaniora doet mee aan ‘Hour of Code’. Ook daar sluit het aan bij hun STEM-richting (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *