Gentse fietsendieven vieren hoogtij in oktober

Overvolle fietsenstallingen in de buurt van het Sint-Pietersstation FOTO: Bjorn Coucke

 

Jaar na jaar vinden in oktober de meeste fietsendiefstallen plaats.  Het aantal gestolen fietsen ligt dan dubbel zo hoog als in januari.  Dat blijkt uit cijfers van de lokale Politie. Het Sint-Pietersplein en het Gent-Sint-Pietersstation zijn de onveiligste plaatsen voor de fiets.

De maand oktober steekt er met kop en schouders boven uit.  En dat is niet zo onlogisch.  Eind september is traditioneel het begin van het nieuwe academiejaar.  Voor een studentenstad betekent dat dus dat het aantal fietsen in de stad ook aanzienlijk toeneemt.  Toch is het opmerkelijk dat er ondanks de vele fietsenstallingen in de stad een lichte stijging van zo’n 240 fietsen op vijf jaar is gekomen.

‘The big 5’

De helft van alle fietsendiefstallen gebeurt op vijf plaatsen.  Het Sint-Pietersplein en het Sint-Pietersstation steken er ver bovenuit.  Die twee locaties zijn goed voor meer dan een vierde van het aantal fietsendiefstallen. Dat blijkt uit cijfers van de lokale politie.  Die vergeleek in de periode 2010-2013 twintig locaties. Het lijstje wordt verder aangevuld met de buurt van het Woodrow-Wilsonplein, het Citadelpark en Sint-Pieters-Aalst bij de Sterre.

Niet toevallig zijn het Sint-Pietersplein en het Gent-Sint-Pietersstation allebei plaatsen waar veel studenten langskomen.  Het Sint-Pietersplein en de aangrenzende straten, geven uit op vier faculteiten. Bovendien is ook de Overpoortstraat niet ver af, de uitgangsbuurt bij uitstek voor Gentse studenten.

Het Gent-Sint-Pietersstation heeft een ander probleem.  Het is voor vele studenten dé plaats waar ze hun fiets achterlaten voor ze weer huiswaarts keren tijdens het weekend en waar ze die nadien ook weer oppikken. Het Gent-Sint-Pietersstation heeft al langer te kampen met een ware overlast aan fietsen.  Het pleintje voor het station staat overvol.  Tijdens het weekend is er zelfs als wandelaar geen doorkomen aan.

Waar je je fiets beter niet zet

kaart

Dweilen met de kraan open

De lokale politie van Gent is zich bewust van het probleem.  In oktober controleren ze daarom vaker.  Vorig jaar vertaalde zich dat in een grootschalige actie, waarbij ze op 16 oktober 185 fietsen op één uur tijd controleerden.  Controles op fietsenheling en- diefstal gaan in die zin vaak samen met verkeersveiligheid.

Maar de politie doet meer dan dat.  In oktober verscherpen ze de controles op de fietsverkoop – bijvoorbeeld tijdens de tweedehandsfietsenmarkt op de Oude Beestenmarkt – en controleren ze meer in burger.  De Gentse politie probeert zo dieven op heterdaad te betrappen.

Toch worden er elk jaar meer fietsendiefstallen gerapporteerd.  Een reden daarvoor is dat het aantal fietsenstalplaatsen in Gent trager te groeien dan het aantal studenten.  En dat is een groot probleem.  Fietsen die nergens aan vast staan worden immers veel gemakkelijker gestolen.

grafiek

Mobiliteit Gent is zich bewust van het probleem aan fietsenstalplaatsen. Ze onderzoekt de plaatsing van fietsenstallingen wijk per wijk.  Momenteel zijn er al vier wijken afgewerkt: de Brugse Poort, Rooigem/Malem, Ledeberg en Oud Gentbrugge. Het zal dus nog enkele jaren duren voor de volledige stadskern voldoende fietsstallingen heeft.

De fietsenstallingen rond het Gent-Sint-Pietersstation worden door de NMBS uitgebaat. De 2400 beschikbare plaatsen blijken momenteel nog onvoldoende. Tegen 2025 is er een fietsenparking met zo’n 13 500 fietsparkeerplaatsen gepland om aan de grote toestroom van fietsen tegemoet te komen.

Het werkelijke aantal fietsendiefstallen ligt waarschijnlijk veel hoger.  Lang niet iedere student doet aangifte als zijn fiets gestolen wordt.  Het probleem is dus erger dan uit de cijfers blijkt.  Om een beter zicht te krijgen op het werkelijke aantal maant de politie mensen nu meer dan vroeger aan om gestolen fietsen te rapporteren. Door het mogelijk te maken om ook digitaal aangifte te doen, is ook de dermpel weg om naar het politiekantoor te stappen.

Tips & Tricks
De lokale politie zet hevig in op sensibiliseren. Ze verspreiden de folder Fiets op slot, dief bedot! waarin ze duidelijk benadrukken dat een tweede fietsslot geen overbodige luxe is, dat je je fiets steeds dient vast te maken in de daartoe voorziene stallingen. En dat een geregistreerde fiets ook minder kans maakt om gestolen te worden.
Linde Maes, Bjorn Coucke, Charlotte Van Bogaert, Tim De Couvreur, Angharad De Temmerman

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *