Gent moet blokperiode beter organiseren

De stad Gent moet de regeling voor het studeren op openbare plaatsen herbekijken. Steeds meer studenten kiezen ervoor om tijdens de examenperiode samen te studeren. De stad gaat op zoek naar maatregelen om een plaatsgebrek in de toekomst te vermijden. (Foto: Creative Commons Studeren in de bib / CC BY-NC-ND 2.0)

Studenten studeren tegenwoordig het liefst in groep. Op die manier kunnen ze elkaar vragen stellen en motiveren. Maar door de populariteit van dit fenomeen worden alle studeerplekjes in een mum van tijd bezet. Daardoor kan niet elke student zomaar gaan studeren waar hij of zij wil. De stad probeert nu onbekende studeerplekken te promoten. Een andere oplossing is aan de openingsuren van publieke studieruimtes te sleutelen. Voorzitter van de Gentse studentenraad Lennert Noppe vertelt dat de vraag naar een plekje in een openbare studeerruimte duidelijk stijgt. “Gelukkig gebeurt de stijging langzaam, we hebben dus tijd om goede oplossingen uit te werken.”

Te veel studenten op één plaats

Het grote probleem is dat veel studenten op dezelfde plek op zoek gaan naar een plekje. Zo is er in het centrum geregeld plaats te kort met lange wachtrijen tot gevolg. Op hetzelfde moment liggen studentenhuizen aan de rand van de stad er rustig en bijna verlaten bij. Volgens de Gentse studentenraad is het dringend nodig dat de studenten duidelijk geïnformeerd worden over de mogelijke studeerlocaties. De leden van de studentenraad spraken hiervoor de redactie van het universiteitsblad ‘Schamper’ aan. ‘Schamper’ sloeg de handen in elkaar met de werkgroep informatica en samen maakten ze een kaart waarop alle bloklocaties duidelijk aangeduid staan. Zo willen ze studenten aansporen om ook de mogelijkheden buiten de stad te bekijken.

Nachtje door in de bib

Anneke Van den Bulcke is studentenambtenaar van de stad Gent. Zij is ervan overtuigd dat er veel kan worden opgelost met het veranderen van de openingsuren van studieruimtes. Een belangrijke reden waarom studenten voor bepaalde locaties kiezen is de tijd die ze er kunnen spenderen. Het is logisch dat studenten die het liefst ‘s nachts studeren, kiezen voor een plek waar dat ook mogelijk is. ‘De Therminal’ is ongetwijfeld een van de populairste studentenhuizen in Gent. Hier kunnen ongeveer 1000 studenten van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat studeren. Een studeerplekje moet hier zelfs op voorhand gereserveerd worden. “Ook hier bestelden we extra tafels voor de komende blokperiode”, vertelt Sara De Pauw van ‘De Therminal’. Natuurlijk is het wijzigen van de openingsuren niet overal zomaar mogelijk. ‘De Therminal’ wordt opengehouden door studenten waardoor er daar geen extra arbeidskrachten nodig zijn voor dat nachtwerk.

Wat na de blokperiode?

De zoektocht naar extra studeerruimte loopt helaas niet altijd van een leien dakje. Veel organisaties vinden de paar maanden blokperiode niet de moeite om hun hele infrastructuur in te richten voor studenten die geen plekje weten te bemachtigen. De Gentse studentenraad heeft begrip voor dit argument. “Het is een feit dat er tijdens het academiejaar veel minder vraag is naar extra ruimte. We vinden dan ook niet dat we gebouwen kunnen opeisen. Voorlopig bieden we wat we te bieden hebben.”

Annelore Vandervoort

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *