Eculti

Foto: Emilie Van Nieuwenborgh

 

Eculti is ontstaan uit mijn liefde voor alles wat te maken heeft met musea, interieur en andere cultuur. Al van jongs af aan ben ik zeer geïnteresseerd in alles wat met kunst en cultuur te maken heeft. Dat interpreteer ik vrij ruim: van moderne kunst tot klassiek, woningen van belangrijke mensen die je kan bezoeken of zelfs kunstbeurzen. Het is voor mij een manier om rustig te worden en me even te verplaatsen in een andere manier van denken. Ik vind het niet belangrijk om mijn persoonlijke mening over een kunstwerk te verspreiden, maar juist het werk te observeren, het verhaal te ontdekken achter een kunstwerk of andere vorm van cultuur.

Het concept gaat als volgt: ik ga op zoek naar musea die wat minder voor de hand liggen dan het Louvre in Parijs of het Atomium in Brussel. Dit jaar waren dat onder andere verschillende kastelen in de Loirestreek in Frankrijk, het stadspaleis in de Veldstraat in Gent of het appartement van schrijver Victor Hugo. Ook het Panthéon in Parijs is nog een van de weinige plekken in Parijs waar het niet vol loopt met toeristen en verschijnt dus op de blog.

Ik noteer ter plekke wat me opviel. Dat zijn kleine details, die typisch zijn aan de plek die ik bezoek. Dat zorgt voor de meerwaarde in mijn artikels en kan ik zo precies mogelijk de sfeer op die plek weergeven. Ik documenteer door foto’s te nemen. Omdat aan de blog ook een instagramaccount verbonden is, plaats ik eerst daar enkele sfeerbeelden. Nadien giet ik al wat ik gezien of gehoord heb in een artikel. Daarin is het voor mij belangrijk dat de ‘ik’-vorm zoveel mogelijk uit de tekst is. Mijn lezer wil niet weten wat ik van het museum vond, maar wil weten of hij het zelf kan bezoeken.

Het Instagram account van de blog staat onder mijn eigen naam. Via instagramverhalen probeer ik mogelijke volgers te teasen als er een nieuw verhaal op de blog staat. Het is ook een handige tool om te monitoren hoeveel interesse een bepaald onderwerp opwekt. Ik leerde hier vooral uit dat je vooral moet afwisselen in de berichten die je deelt en een persoonlijk verhaal vooral aanslaat.

Eculti biedt mij ook een platform om te experimenteren met digital storytellingtools. Zo testte ik al het gebruik van infografieken uit en het embedden van andere platformen zoals Readymag.