ClimateFactory stimuleert Arteveldehogeschool om zich in te zetten voor duurzaamheid

| Dit artikel past in een opdracht voor studenten uit het eerste jaar met als onderwerp cmp - mobiele redactie.

Poster ClimateFactory. Foto: Jelena Scheipers

 

Gisteren organiseerde ClimateFactory een festival op en rond campus Kantienberg. Overal kon je leuke workshops vinden in het teken van het klimaat. ClimateFactory is een vrijwillig initiatief, opgericht door Bea Merckx en Elena Lievens. Docenten en studenten zetten zich in om Arteveldehogeschool duurzamer te maken en mensen bewust te maken van de klimaatproblematiek. De opkomst van ongeveer 90 sympathisanten maakte de organisatoren zeer tevreden.

De eerste stop van het ClimateFactory Festival vind je in Campus Kantienberg van de Arteveldehogeschool. Daar wacht student Robine Wailly je op om je een paar vragen te stellen in verband met haar bachelorproef over duurzaam verkeer. Als toekomstige leerkracht biologie vindt ze het belangrijk dat haar leerlingen weten hoe de natuur in elkaar zit en zich bewust worden wat hun impact hierop is. “Ik wil dat mijn leerlingen weten dat alles in de natuur in evenwicht is, en dat ze leren dit niet te verstoren”, vertelt ze gepassioneerd.

Robine Wailly neemt in verband met haar bachelorproef over duurzaamheid ook deel aan ClimateFactory.

De workshops zijn buiten te vinden. Aan de achterkant van campus Kantienberg staan er studenten in bubbels van maximaal tien verspreid rond allerlei tafels. De ene groep doet aan tuinieren, de andere is Afrikaanse no waste zeep aan het maken. Enkele meters verder kan je aan Fishing For Trash doen op de Muinkschelde. Je wordt met een vuilnisgrijper en een vuilniszak per kajak eropuit gestuurd om vuilnis uit het water te halen. Studenten laten zich niet tegenhouden door het grijze weer, en het enthousiasme weerspiegelt zich in de volgeboekte workshop.

Studenten staan coronaproof in bubbels verspreid aan campus Kantienberg. Foto: Jelena Scheipers

Organisatoren van het festival, Bea Merckx en Elena Lievens, kan je hier ook vinden. Merckx verdeelt haar aandacht onder de groepen, terwijl Lievens voortdurend voor een camera staat om uitleg te geven over ClimateFactory. “Voor interviews moet je bij Elena zijn”, lacht Martine Smets, docente en duurzaamheidsverantwoordelijke van Arteveldehogeschool, “Zij is gemaakt om voor de camera te staan.” Smets legt haastig nog de laatste hand aan de plantjes voor het bijenhotel, want de workshop ‘Duurzaam Tuinieren’ verwacht haar op campus Leeuwstraat.

Het bijenhotel van campus Kantienberg. Foto: Jelena Scheipers

Ondertussen is het bijna halfvijf in de namiddag en voor de eerste keer vandaag regent het. Het badmintonteam keert doorweekt terug. Ook de studenten die voor hun stage bij Velt meewerken aan ClimateFactory met de workshop ‘Duurzaam Tuinieren’ hebben de volle bui op zich gekregen. Goed voor de plantjes, iets minder goed voor het humeur van de planters. Gelukkig is het meer van korte duur en kunnen ze snel verder met het aanleggen van een moestuin voor campus Leeuwstraat. Als bedankje krijgen bezoekers zaadjes mee om thuis een minimoestuintje aan te leggen.

De auteur

Jelena Scheipers

Profiel Facebook Twitter E-mail

Studente journalistiek in het eerste jaar aan de Arteveldehogeschool. Dit platform zal gebruikt worden om mijn pogingen tot nieuwswaardige schrijfsels te publiceren. Altijd bereid om te leren! Doe. Denk en word.