Cinemadebuut voor Koksijdse studente

| Dit artikel past in een opdracht voor studenten uit het eerste jaar met als onderwerp nieuwsjager.

's Avonds laat in Gaiola. De Franse hoofdrolspeelster Eva zit naakt op een rots tijdens een van de laatste scènes van de film terwijl ze staart naar het eiland. Jade beschrijft dit als een magisch moment opgenomen in een iets wazigere foto.

's Avonds laat in Gaiola. De Franse hoofdrolspeelster Eva zit naakt op een rots tijdens een van de laatste scènes van de film terwijl ze staart naar het eiland. Jade beschrijft dit als een magisch moment opgenomen in een iets wazigere foto. (Foto:Jade Madoe)

 

De 22-jarige Jade Madoe uit Koksijde brengt in juni haar eerste fictiefilm uit. Venus Euplea speelt zich af op het eiland Gaiola bij Napels. De film zal deze zomer in Studio Koksijde te zien zijn, en er komt ook een boek van het verhaal uit.

De jonge filmmaakster maakte reeds persoonlijke documentaires maar nog nooit een fictiefilm. Na een stage in Rome binnen haar studies Audiovisuele Kunsten, zakte Jade dit voorjaar opnieuw af naar Italië. Deze keer koos ze voor een eiland dicht bij Napels: Gaiola. “Het eiland scheen vervloekt te zijn. Iedereen die er gewoond had sinds 1920 was vermoord. Voor mij werd de drang om het toch te bezoeken nog groter.”

Geluk

Studenten Audiovisuele Kunsten die films maken? Niets nieuws. Een eerste film van zo’n student die uitkomt in een lokale bioscoop, is dat wel. Madoe beseft dat ze enorm veel geluk heeft met haar netwerk als fotografe. Ze legt uit dat ze zo connecties kon leggen voor een debuut in de filmzalen. “Ik krijg binnenkort de kans om mijn film in een grote zaal te laten zien. Iets wat ik nooit verwacht had. Ik ken de eigenaar van de bioscoop in Koksijde goed en zie het als een manier om mijn sponsors en dichte kring te bedanken voor de steun.”

Aangezien de studente wat moeilijkheden had met het scenario, vroeg ze om hulp aan een vriend. Hij was, net zoals haar, compleet mee met het verhaal en de visie. Zo ontstond het idee om ook een boek te schrijven. Het boek is een langere versie van het verhaal en komt wat later deze zomer uit.

Jade Madoe, regisseur in opleiding, tijdens het interview in De Panne.

Jade Madoe, regisseur in opleiding, tijdens het interview in De Panne. (Foto: Alessia Sartor)

Ode aan Gaiola

De kortspeelfilm is voor haar vooral een ode aan het eiland. “Een magische plek als dit, verdient het om aandacht te krijgen”, vertelt ze. Het verhaal gaat over de mythes rond het eiland en hoe de bevolking ermee omgaat. En dan vooral het verschil tussen het bijgeloof van de jongeren tegenover dat van de oudere bevolking. De Franse hoofdrolspeelster ontmoet drie Italiaanse jongeren waarmee ze een avontuur beleeft. Wat later ontmoet ze ook een oude visser die nog steeds gelooft in de offers die hij brengt aan Venus Euplea.

Een magische plek als dit, verdient het om aandacht te krijgenJade Madoe, regisseur Venus Euplea

Voorbestemd

Voor de jonge regisseur was de plek voorbestemd om haar eerste film te draaien. Ze las ooit een boek over een meisje dat op een eiland terecht kwam en hoopte ooit een film te maken over een soortgelijk verhaal. In mei 2018 ging ze voor het eerst naar het eiland Gaiola. Een plek die ze meteen linkte aan het verhaal. Op het eiland werd de godin Venus Euplea verheerlijkt en had Vergilius zijn leerschool. Haar eerste kennismaking met het “vervloekte” eiland werd de leidraad voor de film.

Moeilijke weg

Filmen op het eiland is illegaal. Het water rond het eiland is geen verboden terrein. Slechts een dag van de volledige opname periode, waagde het team zich op het eiland. Maar dat viel tegen. “De grote baas van Fiat heeft vroeger op het eiland gewoond. De enige dag dat we wilden filmen op het eiland zelf, is onze Fiat gestolen. Je zou beginnen geloven dat het eiland echt vervloekt was.”

Een film maken, kan volgens studente Jade Madoe niet zonder problemen verlopen. Zo raakten ze meermaals kledij kwijt in de zee, verloren ze heel wat attributen en werd dus ook de auto gestolen. Maar dat was het allemaal nog steeds waard. “Ik ben enorm blij dat ik de knoop heb doorgehakt en gekozen heb voor Gaiola. Ik kan me geen betere plek voorstellen om een eerste fictiefilm te maken.”

De auteur

Alessia Sartor

Profiel Facebook Twitter E-mail

21-jarige studente journalistiek met een passie voor dans. Bezige bij, eeuwige chaoot en gefascineerd door radio en film.