Brusselse jongeren krijten tegen catcalling

Straatintimidatie in Brussel

 

­BRUSSEL – Twee Brusselse jongeren bestrijden straatintimidatie met krijt. Via hun Instagramaccount “catcallsofbxl” kunnen slachtoffers anoniem catcalls die hen naar het hoofd geslingerd worden insturen. Die uitspraken worden dan gekrijt op de Brusselse stoep waar ze goed zichtbaar zijn.

Nog maar 17 zijn ze maar Amira Cresssato en Jennifer Van Nieuwenhove zijn al vaak in aanraking gekomen met catcalling. Dat is een vorm van verbale straatintimidatie. “Toen ik veertien was werd ik al aangesproken, dat is super erg”, vertelde Jennifer me. Er komen opmerkingen van alle groepen van de bevolking volgens de twee. Het heeft hun aangezet om een Instagramaccount te starten. “Catcalling of Brussels” heet het, en het blijkt een klein deeltje van een veel grotere organisatie te zijn. Het initiatief startte bij de New Yorkse Sandy Sandberg toen ze “catcallsofnyc” oprichtte. Ondertussen is dit al uitgegroeid tot over de hele wereld en vallen alle Instagramaccounts onder de overkoepelende organisatie “Chalkback”. Er bestaat ook een account voor Gent en Antwerpen waar slachtoffers op terecht kunnen.

Toen ik veertien was werd ik al aangesproken, dat is super erg.

Jennifer Van Nieuwenhove

Ondanks internationale organisaties als Chalkback lijken slachtoffers in België er zich niet erg van bewust te zijn dat er wel degelijk maatregelen werden genomen. Toen “Femme de la Rue” van documentairemaakster Sofie Peeters in 2012 in première ging zorgde dat voor veel heisa. De documentaire bracht straatintimidatie aan het licht in Brussel. Dat resulteerde uiteindelijk in de Antiseksismewet in 2014 en GAS-boetes maar ook initiatieven zoals http://meldgeweld.brussels/ werden gelanceerd. Vandaag moeten we jammer genoeg vaststellen dat de wet veel te vaag is om daders correct te kunnen veroordelen. Daarnaast zijn de budgetten van de overheid voor sensibilisering beperkt.

Maar Amira en Jennifer vinden juist wel dat de regering daders vooral moet sensibiliseren. Een geldboete werkt niet volgens hen. Ze vinden het bovendien ook een goed idee om al op jonge leeftijd het over grensoverschrijdend gedrag te hebben. “Als jongeren niet weten dat dat verkeerd is dan zullen ze het gewoon verder blijven doen.”  

Als jongeren niet weten dat dat verkeerd is dan zullen ze het gewoon verder blijven doen. 

Jennifer Van Nieuwenhove

Mensen die het niet meemaken weten niet hoe het is volgens hen. Toen Amira’s vader de catcalls op hun Instagramaccount zag kon hij zijn ogen niet geloven. Hij was gechoqeerd omdat hijzelf nog nooit last heeft gehad van catcalling. Het is vaak de realiteit voor vrouwen maar de twee meisjes zijn zeker dat het ook gebeurd bij mannen. “Dat is nog meer een taboe”, zegt Amira. “Van jongens wordt er verwacht dat ze die aandacht leuk vinden en dat ze altijd zin hebben in seks”, voegde Jennifer eraan toe.

Als u uw frustraties kwijt wil dan kan u altijd terecht bij @catcallsofbxl, @catcallsofghent of @catcallsofantwerp.