Brugge krijgt eerste Belgische rage room

Jonge ondernemer Michaël Bernaert

Jonge ondernemer Michaël Bernaert

 

Ondernemer Michaël Bernaert (27) uit Blankenberge lanceert in Brugge de eerste rage room in België: “Rage room wreck it”. Dat gaat om kamers, ingericht volgens een bepaald thema, waarin mensen tegen betaling voorwerpen kunnen vernielen. Brugge wordt daarmee een trendsetter in ons land.

Mensen worden gelukkig door de ontlading. Je ziet dat ze erg rustig worden, net alsof ze op vakantie zijn geweestMichaël Bernaert

Het idee deed Michaël Bernaert op via een documentaire over rage rooms in Amerika. Dat vond hij al van in het begin een tof concept. “Stilletjes was ik aan het nadenken over hoe je emoties kunt uiten. Ik merk dat die vaak onderdrukt worden. Ik vond dat er nood was aan een ontladingsactiviteit in België”, vertelt Bernaert. Dergelijke initiatieven zijn er al: In New York kunnen zakenlui van Wall Street zich tien minuten afreageren door iets kapot te slaan. “Bij het binnenkomen krijgen de mensen een pak ter bescherming, een overall, handschoenen en een masker. Ze moeten een document ‘ter goeder trouw’ ondertekenen. Dan krijgen ze een kamer die volgens een bepaald thema is ingericht. Er draait achtergrondmuziek om in de sfeer te komen. Die mogen ze zelf kiezen, want muziek is een belangrijke factor. Vervolgens kunnen ze het ingerichte interieur volledig vernielen met baseballbats, slaghamers en koevoeten. Ze blijven er meestal van een halfuurt tot een uur”, legt Bernaert uit.

Psychotherapie

Momenteel zit zijn onderneming nog in de testfase. De jonge ondernemer houdt het daarom nog even binnen zijn netwerk. Maar ook andere mensen kunnen al reserveren. “De reacties zijn heel positief binnen mijn netwerk. Ik heb al mensen over de vloer gehad die bezig zijn met psychotherapie. Later wil ik het verder uitbreiden, voor mensen die psychotherapie volgen. Maar nu wil ik eerst een deftige basis hebben. Mensen worden gelukkig door de ontlading. Je ziet dat ze erg rustig worden, net alsof ze op vakantie zijn geweest”, zegt Bernaert, “Vanaf 26 januari hou ik een grote opening om de wereld te laten zien dat België ook een rage room heeft.”

Veilig

Om inspiratie op te doen, bezocht Bernaert een rage room in Rusland. “In Moskou bezocht ik er een waar heel weinig bescherming was voor de klant. Ik kreeg enkel een veiligheidsbril en een overall; ik voelde me niet erg veilig om zo glas te breken. Het hield me tegen om iets helemaal te vernielen”. Van de mensen die Bernaert over de vloer krijgt, komen er wel spontane reacties dat ze zich veilig voelen.

De beschermende overalls hangen klaar. Foto Josephine Labarhi

Ideale plaats

Er was ook een keerzijde aan de medaille. Voor Bernaert was het een lang zoekproces. Eigenaars van panden stonden niet altijd positief tegenover “het vernielen van dingen”. Bernaert vertelt: “Het was heel moeilijk om een pand te vinden. Ik had veel stockageruimte, veel parkeerplaats en een ruimte voor afvalcontainers nodig. En als ik dan de ideale plaats had gevonden, moest ik de eigenaar nog overtuigen van het concept. Sommige eigenaars hadden geen vertrouwen in dingen vernielen op commerciële basis”.

Materiaal

Hij vindt zijn materiaal binnen zijn netwerk, bij mensen die er vanaf willen. “Ik kom zelf meubels ophalen, de mensen moeten niets doen. Dat is zich nu wel als een lopend vuurtje aan het verspreiden. Zelfs de politie van Gent heeft me al enkele malen gecontacteerd om materiaal te komen halen”, zegt de jonge ondernemer. “Mijn grootste kosten waren mijn grote camionette, mijn verzekering en benzine.” Op lange termijn hoopt hij verschillende vestigingen in België te openen en zelfs in het buitenland.

Materiaal, wachtend om vernield te worden. Foto Josephine Labarhi

 

 

 

De auteur

Josephine Labarhi

Profiel E-mail

Studente journalistiek, met een grote passie voor muziek.